Vi har en otrolig historia med 107 världscuptävlingar i Åres branta backar. Redan 1969 genomfördes de första världscuptävlingarna här och sedan dess har 5 svenskar lyckats vinna: Ingemar Stenmark, Thomas Fogdö, Anja Pärson, Markus Larsson & Maria Pietilä-Holmner. Nedan följer en kort genomgång av världscupens historia.

1986

Peter Müller, 1986.
Foto: Nisse Schmidt

Den 10-11 mars 2023 genomförs damernas världscup i storslalom och slalom i Åre. Men för 37 år sedan var det herrarna som tävlade i Åre och den 21 februari stod det störtlopp på schemat.

Den 21 februari 1986 var det Schweiziske Peter Müller som tog hem segern före Michael Mair och Marc Girardelli. Ingen svensk lyckades ta hem någon pallplats detta år.

1988

Året 1988 dundrade Ingemar Stenmark nerför backarna på världscupen i Åre.

Ingemar lyckades knipa 5 segrar i Åre under sin karriär, men under hans sista tävling i Åre (1988) slutade det med en 5e plats för den svenske legenden – som knep totalt 86 världscupsegrar under sin karriär. Ett rekord som nu är nära att slås av den otroliga Mikaela Shiffrin! Kanske slås Ingemars rekord redan i mars när det är dags för världscup i Åre igen?

Ingemar Stenmark, 1988.
Foto: Nisse Schmidt

1990

Pernilla Wiberg, 1990.
Foto: Nisse Schmidt

Den 13 mars 1990 gjorde en 19 år gammal Pernilla Wiberg sin allra första start i världscupen – i Vemdalen. Pernilla slutar då på en sensationell 5e plats. 5 dagar senare är det dags för ännu en slalomtävling i världscupen – denna gång i Åre.

Här är hon ännu vassare än tidigare och blir 3a. Pernillas första pallplats i karriären! Mycket talade för Pernilla redan 1990, men ingen kunde nog ana att det hennes karriär skulle fortsätta i 12 säsonger med 2 OS-guld, 4 VM-guld och 24 segrar i världscupen.

1993

1993 var det stor dramatik på världscupavslutningen i Åre.

Den totala slalomcupen stod på spel och efter första åket hade svenske Thomas Fogdö en knapp ledning före Alberto Tomba. Den som var först i mål av de två skulle vinna totalen. Med bara två åkare kvar i tävlingen åkte Tomba ut och Fogdö var garanterad den totala segern, så länge han tog sig i mål.

Men ingen minns en fegis. Istället för att ta det försiktigt och säkra totalen, gasade istället Thomas på för fullt och vann både tävlingen och den totala slalomcupen. Idrottshistoria.

Thomas Fodgö, 1993.
Foto: Nisse Schmidt

1998

Anna Ottosson, 1998.
Foto: Nisse Schmidt

1998 stod en nervös, 22 år gammal, Anna Ottosson på startlinjen inför andra åket i damernas storslalom i Åre. Då hade Anna kört världscuptävlingar i 3 år, men aldrig lyckats ta sig upp på pallen.

Nu var det dags för ändring på det. Efter ett snabbt andra åk knep Anna en tredjeplats och blev på riktigt ett namn att räkna med i framtiden. Under Annas karriär lyckades hon ta 5 ytterligare pallplatser.

2004

Den 22 februari 2004 gör Maria Pietilä-Holmer sin första start på världscupen i Åre. Tidigare hade Maria inte lyckats kvala in till ett andra åk på världscupen, men nu skulle det bli ändring på det. i Åre-premiären slutar Maria på en 15e plats

10 år senare var Maria åter igen på startlinjen i Åre – denna gång med mycket mer rutin. År 2014 vinner Maria slalomen före Tina Maze och Frida Hansdotter. Sedan 2014 har ingen svensk skidåkare lyckats ta en individuell förstaplats på världscupen i Åre.

Maria Pietilä-Holmner, 2004.
Foto: Nisse Schmidt

2019

Anna Swenn-Larsson, 2019.
Foto: Nisse Schmidt

Redan 1954 genomfördes de första världsmästerskapen i Åre, där Sverige hade två medaljörer – Sara Thomasson och Stig Sollander. Sedan dess har ytterligare två världsmästerskap genomförts i Åre: 2007 och 2019.

Det senaste världsmästerskapet lockade tusentals besökare som fick se Anna Swenn-Larsson ta hem en silvermedalj på de avslutande slalomtävlingarna.

2023

Under 2023 års världscup slogs historia på nytt. Trots stora förhoppningar på det svenska laget, med Anna Swenn-Larsson och Sara Hector i topp, så låg det allra största fokuset på Mikaela Shiffrin.

Innan tävlingarna hade Mikaela 85 segrar i världscupen, bara en mindre än Ingemar Stenmark. Redan första dagen tangerade Mikaela Ingemars rekord från 80-talet och en dag senare tog hon ytterligare en seger och blev därmed den meste världscupvinnaren genom tiderna.

Mikaela Shiffrin och det amerikanska teamet, 2023.
Foto: Nisse Schmidt.

Leave a Reply