Den svenske legenden Ingemar Stenmark knep totalt 86 vinster i världscupen under sin långa och framgångsrika karriär. Nu är Mikaela Shiffrin på väg att slå detta till synes oslagbara rekord. Mycket talar för att avgörandet kommer under världscupen i Åre 10-11 mars.

För många svenskar är Ingemar Stenmark den störste idrottaren vi har i Sverige. Under sin långa och framgångsrika karriär trollband han en hel befolkning när han gång på gång tog hem nya segrar i världscupen. När Ingemar, efter 16 säsonger som aktiv, väl valde att lägga skidorna på hyllan kunde han summera sin karriär med två OS-guld, 5 VM-guld och 86 världscupsegrar – ett rekord som länge sågs som helt omöjligt att slå.

Det visade sig dock att Ingemars rekord inte var helt omöjligt att slå. Den amerikanska fartspecialisten Lindsey Vonn kom väldigt nära med 82 världscupssegrar, men fick avsluta sin elitkarriär 2019 på grund av skadeproblem.

Nu, 34 år efter Ingemars pension, är ännu en amerikansk skidåkare nära att slå det otroliga rekordet. Den fantastiska Mikaela Shiffrin har sedan starten av sin karriär gått från klarhet till klarhet. Hennes första världscupseger den 20 december 2012 kom i Åre och sedan dess har Mikaela tagit 84 ytterligare segrar. I skrivande stund (23 februari) är det alltså endast en seger som står de två giganterna emellan.

Nu kvarstår endast några få tävlingar i Super-G och Störtlopp innan damernas världscup kommer till Åre. Mycket talar för att amerikanskan kommer att slå Ingemar Stenmarks rekord redan den här säsongen och med stor sannolikhet sker det redan i Åre.

Världscupen i Åre genomförs den 10-11 mars med storslalom på fredagen och slalom på lördagen. Sara Hector, Anna Swenn-Larsson och flera svenska stjärnor kommer till start för att göra upp om värdefulla poäng i den totala världscupen och försvara de svenska färgerna på hemmaplan.

Om världscupen i Åre
Världscupen i Åre har genomförts sedan vintern 1969 och under 2023 genomförs tävling 108 och 109 i ordningen. Tävlingarna sänds över hela världen till en TV-publik på nära 40 miljoner tittare.

 

Leave a Reply