I Åre laddas det för fullt inför världscuptävlingar 10-11 mars. Årets tävlingar har en stark lokal profil och inkluderar en stor del av det lokala näringslivet – något som både åskådare, aktiva och partners märker av.

Världscupen i alpint har genomförts i Åre sedan 1969 och har genom åren satt Åre på kartan internationellt med miljontals TV-tittare och tusentals besökare. De återkommande världscuptävlingarna har dessutom agerat som katalysator för byn och möjliggjort världsmästerskap och stora satsningar i infrastruktur. Alpin skidåkning ligger i Åres DNA och på samma sätt ligger Åre by i världscuptävlingarnas DNA. Under världscuptävlingarna 10-11 mars 2023 är företagare i Åre by involverade i hög grad.

Lokalproducerad mat för besökare och aktiva
Den som besöker evenemanget som åskådare har möjlighet att äta lokalt producerad mat från Bergsstugan och dricka lokalbryggd folköl från Svartberget.  Vill man inte dricka öl får man dricka dryck från Åres egen dryckesproducent – Ár functional.

Alla aktiva bor inne i Åre by, där de flesta placeras på Holiday Club på Åre strand och transporteras i bilar från Berners. Årelagat och Hotell & restaurang-utbildningen dukar upp med lokalproducerad mat till de nära 200 volontärerna och i partnerloungen serveras lokal mat från ICA Åre och dryck från Åre Bryggcompagni.

Bland de som arbetar med evenemanget syns volontärer från byn och studenter från Åre Eventutbildning.

– Vi är oerhört stolta över den lokala profil vi har på det här evenemanget. Det är otroligt viktigt att ge tillbaka till den by som år efter år stöttar våra tävlingar. Vi vill involvera så många som möjligt i Åre och att alla som bor här ska känna sig delaktiga, säger Olle Danielsson, VD för SSF Events AB.

Evenemanget innefattar ett nära samarbete med SkiStar som lägger ner hjärta och själ för att skapa så fina förhållanden som möjligt för världseliten. Många timmars förberedande arbete är gjort både i och utanför backen och nu är det endast 10 dagar kvar till de första tävlingarna på världscupen i Åre.

Den 10 mars genomförs storslalomtävlingar och den 11 mars genomförs slalomtävlingar. Båda dagarna står svenska skidåkare med starka Åre-kopplingar på startlinjen.

Leave a Reply