Den första tävlingsdagen på världscupen i Åre kommer allt närmre och det märks inne i Åre by. Oavsett om du promenerar på gatorna, åker skidor i backen eller kör bil på vägarna märker Åres lokalbefolkning och gäster av att världscup-cirkusen är här.

Febril aktivitet i backen

I Åres backar syns världscupens volontärer i sina beigea jackor, febrilt skottande och hasande. Mycket hårt arbete läggs ned för att få backarna i bästa möjliga skick för de bästa damerna i världen. Samtidigt som volontärerna arbetar i backarna tränar världseliten. Den med ett vältränat öga har redan nu möjlighet att se vilka åkare som ser ut att ha bäst form. De senaste dagarnas snöfall har inneburit extra jobb för volontärerna som arbetar i backen, men tack vare deras hårda arbete är det fina förhållanden i backen.

Närvaro på torget

Under 2023 har världscuptävlingarna även en närvaro på torget, mitt i Åre by. Inför tävlingarna finns det möjlighet att provsitta och fotografera sig i den kända ”vinnarstolen” som tävlingarnas ledare sitter i medan konkurrenterna susar nerför backen. På plats på Åre torg finns även några av Åres mest rutinerade volontärer som berättar om världscupens historia och dess betydelse för Åre. Några av dem var med redan när det begav sig 1969, som Nalle Hansson som då stod på startlinjen.

Full fart i byn

Även om man inte är på torget eller i backen är det näst intill omöjligt att missa att världscupen är på plats. Holiday Club är fullt av aktiva och team-medlemmar, på vägarna rullar bilar, bussar och lastbilar med internationella registreringsskyltar och i matbutikerna pratas det tyska, engelska, italienska och mycket mer.

Allting är dukat för två fantastiska dagar i Åres backar. Varmt välkomna till Audi FIS Ski World Cup!

Leave a Reply