2024 är det 70 år sedan det första världsmästerskapet i alpin skidåkning arrangerades i Åre. Effekterna från världsmästerskapet har format Åre till den populära skiddestination det är idag.

Åre har alltid varit en attraktiv destination för turister oavsett om vistelsen grundat sig i ett stopp på en pilgrimsvandring, en chans att få frisk luft eller för att få en adrenalinfylld dag i backen.

Åre ses idag som en självklar vinterdestination dit människor från hela världen vallfärdar med flyg, tåg och bil för att få en chans att glida nerför Åreskutan och idag präglas hela byn av aktivitet och många av de som väljer att bo här har en stark passion för alpin skidåkning. Men, en av de händelser som allra starkast påverkat Åre som varumärke var VM 1954, som i år firar 70 år.

Hela världens blickar på Åre

Den 28 februari 1954 invigdes världsmästerskapen med ett högtidligt firande i Åre och kort därefter drog tävlingarna igång. Mellan 1-7 mars samlades ett 30-tal nationer för att kasta sig nerför Årestutan på 2 meter långa träskidor. På plats samlades dessutom smått otroliga 20 000 åskådare för att se dessa våghalsiga skidåkare dundra nerför backarna, där hemmapubliken fick heja fram Stig Sollander och Årebon Sarah Thomasson till ett varsitt brons.

De lyckade världsmästerskapen i Åre fick en stor spridning både nationellt och internationellt. Ryktet spred sig om de fina backarna och den trevliga byn och turismen i byn fick ett stort uppsving. Sedan VM 1954 har ytterligare två världsmästerskap arrangerats i Åre, som även de haft en otrolig påverkan på byns utveckling.

Världscupen fortsätter att utvecklas

15 år efter det första världsmästerskapet i Åre arrangeras de första världscuptävlingarna i Åre, en start på en lång tradition. 2024 arrangeras världscuptävling 110 & 111 på Sveriges alpina Nationalarena. Nu för tiden är det inga publikhav om 20 000 åskådare, men det är desto fler som följer tävlingarna hemifrån. Under 2023 års världscuptävlingar i Åre var det tiotals miljoner TV-tittare som såg när Mikaela Shiffrin slog Ingemar Stenmarks omöjliga rekord på 87 världscupsegrar.

– Vi är otroligt stolta över den historia världscupen i Åre står för, men vi vill mycket mer! Alpin skidåkning är faktiskt allra bäst live, på plats på arenan. Alla som är intresserade bör ta sig till arenan 9-10 mars för att heja fram våra fantastiska idrottare, säger Olle Danielsson, VD för Svenska skidförbundet Events.

Leave a Reply