Den 9–10 mars 2024 står världseliten i slalom på startlinjen i Åre för att göra upp om de sista poängen i världscupen. Evenemanget lockar tusentals åskådare och följs av nära 150 miljoner TV-tittare. Svenska Skidförbundet Event, SSF, har inför mästerskapet ingått ett partnerskap med Vattenfall som Smart Energy Partner.

World Cup arrangeras av SSF och målet är att arrangera mästerskap med så låga klimatavtryck som möjligt. Vattenfall arbetar för fossilfrihet och vill hjälpa kunder och partners att använda el så smart som möjligt. Därför har SSF ingått ett partnerskap med Vattenfall som sin Smart Energy Partner. Det första steget är att kartlägga utsläppen och fastställa en treårsplan för hur evenemangets fossila utsläpp ska fasas ut över tid.

– Vi ser med egna ögon hur klimatförändringarna påverkar vintrarna och skidsporten. På sikt vill vi gå från ett klimatsmart till ett fossilfritt evenemang. Vattenfall har ett tydligt mål om fossilfrihet och bidrar med värdefull expertis som vi behöver för att accelerera vårt klimatarbete, säger Olle Danielsson, vd för Svenska Skidförbundet Events AB.

För att minska utsläppen under World Cup ses bland annat fordonsflottan över men även beställningarna av material. Det ska också finnas förutsättningar för alla som tar sig till tävlingarna att göra det så klimatsmart som möjligt.

– Till exempel har vi i år sett till att en så stor del som möjligt av våra skotertransporter går på fossilfri el, vilket har potentialen att minska utsläppen med nästan fem ton koldioxid. Vi vill ta vårt ansvar för att minimera vårt klimatavtryck och inspirera andra att svänga snabbare genom den bana vi stakar upp. Förhoppningen är att vi blir en inspiratör och förebild för andra arrangörer i skidvärlden, säger Olle Danielsson.

– Att stötta världscupens strävan mot fossilfrihet går helt i linje med vårt arbete om att hjälpa andra att nå detta. På Vattenfall hjälper vi samhället att bryta sig loss från beroendet av fossila bränslen och vi behöver arbeta tillsammans för att uppnå fossilfrihet. Vi vill bygga en framtid där alla kan välja fossilfria sätt att röra sig, skapa och leva – till exempel att åka skidor på framtidens fortsatt vita vidder och pister, säger Jens Berggren, klimatcoach på Vattenfall.

För ytterligare information kontakta:
Olle Danielsson, VD SSF Event AB & World Cup Manager, 070 558 33 69, olle@worldcupare.com

Leave a Reply